Stoppa daglöneriet – plattformsarbetet måste regleras
Vi lever i en tid där arbetsvillkoren för många blir allt osäkrare, vilket plattformsarbetet är ett tydligt exempel på. Appar som Uber, Bolt, Foodora, Wolt och Taskrunner marknadsförs som smidiga lösningar för konsumenter – men bakom varje leverans och varje resa döljer sig en verklighet med låga löner, otrygga anställningar och uteblivet skyddsnät.
Svårigheten att leva på sitt arbete är väl känd. Det finns gott om exempel på hur taxichaufförer, som jobbar åt plattformsbolag, tvingas arbeta 12–13 timmar om dagen, 6–7 dagar i veckan, och ändå har svårt att få det att gå ihop. I mars i år så uppmärksammade Norrköpings Tidningar ytterligare en utsatt grupp inom yrkestrafiken; matbud som jobbar åt Wolt. NT träffar förare som berättar om arbetsdagar som präglas av en evig jakt på körningar till låg ersättning – förare, som efter att alla omkostnader är borträknade, står med en timlön på 17 kronor.
Att det ser ut så här beror på att arbetsmarknaden under det senaste decenniet har förändrats i grunden. Den traditionella fasta anställningen ersätts allt oftare av “gig” – korta uppdrag där arbetstagaren ständigt måste jaga nästa jobb. Plattformarna själva kallar sina arbetare för ”partners” eller ”egenföretagare”, men i praktiken har de minimalt inflytande över sitt arbete, sina arbetsvillkor och sin inkomst. Det är en maktobalans som påminner om 1800-talets daglönare – människor som stod med mössan i hand varje morgon och hoppades få ett jobb för dagen.
Plattformsföretagen slipper arbetsgivaransvar, betalar sällan sjukersättning eller pension och duckar ofta skatter genom avancerade upplägg. Samtidigt utnyttjas människor i desperat behov av arbete – ofta unga, nyanlända eller andra som redan befinner sig i samhällets marginaler. Det är inte innovation – det är rovdrift.
Vänsterpartiet menar att det är hög tid att staten kliver in. Arbetet ska vara tryggt, rättvist och ge möjlighet till försörjning. Därför vill vi:
* Klassificera plattformsarbetare som arbetstagare, inte som egenföretagare, när villkoren tydligt visar att de är beroende av plattformen.
* Införa tydliga regler som tvingar plattformsföretag att ta arbetsgivaransvar när de i praktiken styr arbetet.
* Garantera rätt till sjuklön, semesterersättning och pension även för gigarbetare.
* Skärpa kontrollen av arbetsmiljö och arbetsvillkor i gigekonomin.
Sverige är ett land där arbetarrörelsen kämpat och också vunnit viktiga segrar för rätten till trygga jobb, rimliga villkor och ett hållbart arbetsliv. Plattformsarbete i sin nuvarande form – där människor ska konkurrera om vem som kan jobba billigast med sämst skydd – är ett hot mot dessa värden.
Det är dags att vi kallar plattformsarbetet för vad det är – ett digitalt daglöneri – och kräver förändring!
Ciczie Weidby (V)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson
Malin Östh (V)
Trafikpolitisk talesperson
Tobias Holmberg (V)
Distriktsordförande Östergötland