• Hem
  • Facklig Vänster...
artikel

Facklig Vänsters intervju med Ciczie Weidby

Ciczie Weidby är riksdagsledamoten som kom direkt från posten som klubbordförande i Handels. Idag sitter hon i Arbetsmarknadsutskottet för Vänsterpartiet.

Facklig vänster: Du sitter sedan valet 2018 i riksdagen, men var dessförinnan ordförande för Handelsklubben på IKEA i Jönköping. Hur började ditt fackliga engagemang?

Ciczie: Det började egentligen på riktigt när jag började på IKEA i jan 2004. Jag har alltid varit med i facket som funnits på de arbetsplatser jag varit på, men aldrig tagit steget att gå kurser eller ta något förtroendeuppdrag. Men på IKEA hade jag redan från början en massa åsikter och när det var dags för ett medlemsmöte för att göra att fyllnadsval blev jag direkt vice ordförande i klubben. Då var jag fortfarande provanställd för övrigt. Sen rullade det liksom bara på.

Facklig vänster: Vad var det bästa du visste med att vara fackligt engagerad? Vad var svårast?

Ciczie: Eftersom jag var på en stor arbetsplats med fackklubb fanns det stora möjligheter att påverka den faktiska vardagen för sina medlemmar och arbetskamrater. Det finns liksom en direkt närhet till verksamheten och ledningen som gör att man kan ha en dialog hela tiden, utöver formella förhandlingarna.

Att hela tiden ha en fot på golvet vid sidan av sitt uppdrag tror jag också är väldigt viktigt. Det bästa är såklart när man märker att man kan komma med, ibland små men ändå betydande förändringar, snabbt och enkelt på lokal nivå. Att man märker att man kan göra skillnad. Svårt är det när företaget försöker gömma sig bakom centrala beslut och bestämmelser. Eller när man har haft medlemsmöte och medlemmarna bestämt nåt som jag personligen inte tror på fullt ut, men ändå måste driva i förhandlingen. Men det är ju så det ska vara, att kollektivet och majoritetsbeslut är det som bestämmer. Det är ju det som är styrkan.

Facklig vänster: I riksdagen sitter du för Vänsterpartiet i arbetsmarknadsutskottet. Där debatteras många frågor som har direkt påverkan på förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare. I förhållande till det uppdraget, känner du att du har nytta av din fackliga erfarenhet?

Ciczie: Ska jag vara helt ärlig är den riktigt stora fördelen med den fackliga erfarenheten att man faktiskt haft ett ”riktigt” jobb, att man kan lag och avtal. Det är skrämmande när man sitter i ett utskott där det finns ledamöter som inte ens har koll på anställningsformer eller hur vardagen för till exempel en handelsanställd som jagar timmar ser ut. Många politiker har suttit länge och har inte så mycket arbetslivserfarenhet. Så ja, jag har nytta av min erfarenhet, definitivt.

Facklig vänster: Det är inte jättemånga riksdagsledamöter som har arbetarklassbakgrund. Ännu färre kommer direkt från en bakgrund som förtroendevald klubbordförande i ett LO-förbund. Hur har du upplevt resan som det innebär att komma direkt från golvet in i rikspolitiken?

Ciczie: Det blir lite exotiskt nästan. Till en början i alla fall. Det som blir väldigt tydligt är ju att man helt plötsligt får en annan vardag som är så otroligt väsensskild från det man är van vid. Och jag blev väldigt lyft och pushad att ta uppdraget. Alla tycker det är fränt att en butikssäljare från IKEA kan ta plats i riksdagen och man får mycket uppmärksamhet för det. Men nu när det har gått två år finns det dom som lite tycker att man inte är arbetare länge, för nu är jag ju riksdagsledamot. Peppen och hyllningarna försvinner ganska snart och man måste leverera.

Och självklart ska man ställa krav på sina ledamöter, men man ska också veta att för en som inte har nån högskoleutbildning så är det en väldig omställning. För mig är det först nu som jag inte längre är nervös för att tala i riksdagsgruppen eller gå på utskottsmöten själv. Så resan har varit och är fortfarande lite skakig. Min bakgrund i arbetarklassen och min egen arbetaridentitet försvinner inte bara för att jag sitter i riksdagen.

Facklig vänster: Kan du nämna två fackliga eller facklig-politiska frågor som du ser som särskilt viktiga idag?

Ciczie: För mig som medlem i Handels är frågorna om hyvling av timmar, visstidsanställningar och rätt till heltid stora och viktiga frågor. Okej, det var tre, men de hänger ihop! När jag började på IKEA var det fortfarande möjligt att faktiskt få en heltid och på lagret var heltid och tillsvidare en norm, men med tiden smög sig deltider och osäkra anställningar in även på lagren och på butik är heltid nåt som bara chefer får. Att år ut och år in inte veta hur ens ekonomi ser ut från månad till månad är inte värdigt ett välfärdsland och kan vara direkt skadligt för människors hälsa. Det finns många som blivit utbrända av att jaga timmar och sova med telefonen i handen hela tiden. Gig-ekonomin är en riktig skitmarknad som måste regleras.

Ålder: 46
Bor: Hyresrätt i Jönköping
Familj: Sambo och hund
Fritidsintresse: Önskar jag hade ett särskilt intresse men jag plöjer mest serier som alla andra. Och går i skogen med hunden såklart. Jag tycker om att gå på bio och konserter, Jönköping har en bra musikscen som jag stödjer ofta och gärna.

Dela den här sidan:

Kopiera länk