• Hem
  • Internationella...
artikel

Internationella kvinnodagen är inte bara en dag att fira.

Internationella kvinnodagen är inte bara en dag att fira. Den sätter fokus på ojämställdhet och den påminner oss om hur flickor och kvinnor runt om i världen fortfarande kämpar för sina mest grundläggande rättigheter.
🟣 Omkring 40% av världens befolkning lever i länder där abort antingen är totalförbjudet eller bara tillåts om kvinnans liv eller hälsa är i fara.
🟣 En av tre kvinnor som lever idag blev bortgift före sin 15­årsdag. När flickor tvingas in i äktenskap resulterar det ofta i att de måste sluta gå i skolan och i stället föda barn.
🟣 I många länder betraktas inte våldtäkt inom äktenskapet som ett brott. Trots att feminister kämpade för ändrad lagstiftning under större delen av förra århundradet, så ses sex fortfarande som en äktenskaplig plikt.
Miljontals flickor och kvinnor nekas rätten till kontroll och självbestämmande över sina kroppar och liv. Det kan vi inte acceptera! Kampen för kvinnors rättigheter är lika viktig idag som någonsin tidigare. Därför måste du och jag fortsätta att agera!
Ciczie Weidby, riksdagsledamot (V) Jönköpings län

Dela den här sidan:

Kopiera länk