Insändare: Allvarliga brister i arbetsmiljön inom operation och iva
Arbetsmiljökartläggningen gällande OP/IVA i Region Jönköpings län är nu klar. Den visar på allvarliga och långtgående brister, inte minst beträffande ledarskap. Några av de konsekvenser som lyfts fram av det bristande ledarskapet och den dåliga arbetsmiljön är att personalen upplever sömnsvårigheter, värk i kroppen, oro, nedstämdhet, hjärtklappning. Det är ytterst allvarligt och det kan i längden leda till omfattande problem med utbrändhet och långtidssjukskrivningar.
Personalen har haft mycket lite eller ingen tid alls till träning och planerat familjeliv. Det har varit hög tidspress och korta inställningstider. Känslan av att inte ha kontroll har varit stor hos många av regionens medarbetare. Även omfattande problem med mobbning och kränkningar beskrivs i kartläggningen och det har fått pågå under lång tid. Allt krångel med med ersättningar och vaga besked kring dem har förstärkt den dåliga arbetssituationen. Tilltron till regionledningen får beskrivas som allt jämt låg.
Nu behövs normala arbets- och inställningstider för medarbetarna och ökad egenmakt över arbetstider så att livet utanför arbetet kan planeras. Arbetspassen måste bli kortare och rotationen måste fungera bättre. För att det skall bli möjligt krävs det som Vänsterpartiet i många år har efterfrågat, höjd grundbemanning i vården.
Ledarskapet måste också förändras från en slags outtalad pyramidmodell till ett mer närvarande chefsskap. För att det skall bli möjligt krävs ett utvecklingsarbete men också lagom stora grupper knuta till respektive chef. Om en chef har alldeles för många underställda är det omöjligt att vara en närvarande chef och därmed försvinner också möjligheten till att göra ett bra chefsjobb.
Alla vårdarbetare som farit illa under pandemin måste få stöd och hjälp när så önskas från exempelvis företagshälsovård. En handlingsplan utifrån kartläggningen lär behövas om åtgärder skall skall komma på plats snabbt. Här behövs både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. Egentligen ska det inte behöva påtalas, men självklart måste medarbetare och fackföreningarna involveras i detta utvecklingsarbete.
Vid nästa sammanträde med Nämnden för Folkhälsa och Sjukvård utgår Vänsterpartiet kring att det finns en stor samarbetsvilja hos alla partier att tillsammans arbeta för socialt hållbara lösningar utifrån kartläggningen.
Mikael Ekvall (V)
Regionråd