Datalagringsdirektivet
Datalagringsdirektivet kommer att träda i kraft i Sverige den 1 maj i år. Detta beslutade riksdagen under sitt sammanträde den 21 mars. De enda partier som röstade mot var Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
I korthet går direktivet ut på att lagra trafikdata från internet och elektronisk kommunikation; vilket innebär att information om vem som ringt eller mejlat med vem, var personerna befunnit sig och när det skedde kommer att lagras i minst sex månader.
– Telekombranschen vill inte ha det, regeringen säger att det inte behövs, ansvarig EU-kommissionär medger att datalagringsdirektivet inte är bra. Då återstår frågan: Vad ska vi då ha masslagring av data till, säger Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet.
Vänsterpartiet säger nej till massövervakning och kränkningar av medborgarnas mänskliga rättigheter. Det borde inte vara för mycket begärt att ha en regering som kunde stå upp för samma principer.
– Om inte regeringen kan garantera vår säkerhet och integritet så är det dags att vi tar saken i egna händer. Jag hoppas att vi blir väldigt många som deltar på Ung Vänsters digitala självförsvarskurs på torsdag den 29 mars, säger Jens Holm.
Ung Vänster arrangerar kurs i digitalt självförsvar
Som ett svar på den intergritetsattack som direktivet innebär ordnar Ung Vänster kurser i digitalt självförsvar över hela landet, torsdagen den 29:e mars. Det digitala självförsvaret handlar om att undvika att information om ens kommunikation registreras och sparas. Det finns flera metoder att använda sig av. Peter Sunde, en av grundarna av Pirate Bay och en av Sveriges mest kända nätaktivister, tillsammans med Jonatan Walck från Telecomix, kommer att hålla i kursen i Stockholm.