• Hem
  • Distriktet på V...
artikel

Distriktet på Vänsterpartikongressen

 

 

 Vänsterpartiets kongress i korthet

Vänsterpartiets kongress är slut och nu startar valarbetet. I avslutningsanförandet sa Jonas Sjöstedt att ”partiets uppdrag är att göra Sverige till ett land där alla ges samma möjligheter”. Kongressen slog fast att Vänsterpartiets politik bygger på solidaritet, inte girighet. Politiken ska förändra samhället och arbeta mot rasism.

En välfärd att lita på

Nej till vinster i välfärden kommer att vara den viktigaste frågan att driva valet. Men det är inte t ex Svenska kyrkans hospice som ska stänges eller personaldrivna verksamheter som återinvesterar vintsten, utan de företag som drivs av riskapitalbolag.

Sex timmars arbetsdag

Den sista kongressdagen beslöt partiet också att aktivt jobba för en arbetstidsförkortning – sex timmars arbetsdag. Ett konkret förslag för hur den ska kunna genomföras tas fram.

Mer till kulturen

Kongressen fattade beslut om en aktiv kulturpolitik, där alla har tillgång till kultur och själva kan utöva den. En procent av statsbudgeten ska avsättas till kultursektorn varje år.

EU-valet

Kongressuttalandet om valet till EU-parlamentet fick hänskjutas till den nya partistyrelsen på grund av tidsbrist på kongressen. Det innebar att två motioner i den frågan från vårt distrikt inte kunde behandlas.

Vänsterpartiet är inte till salu

Vänsterpartiet kommer inte att sitta i en regering som tillåter vinster I välfärd.

Distriktets övriga motioner

Förutom EU-motionerna som inte hann behandlas rönte distriktets motioner inte någon framgång. Det gällde i och för sig de flesta motioner som lämnats in. Ofta är det frågor som partiet redan arbetar med och därmed anses besvarade eller gäller det detaljkrav man inte vill ta ställning till nu utan fortsätta utreda.

 

Vi hälsar nya medlemmar välkomna att delta i det lokala valarbetet!

 

bild kongress 2014

Distriktets kongressdelegation, från vänster: Kenneth Kindblom, Marie Lackenbauer, Mats Valsten, Monca Li, Henrik Dinkel

Dela den här sidan:

Kopiera länk