Om bostadsbrisen!

 

Det råder stor bostadsbrist i landet, 135 kommuner enligt boverket, detta är inte acceptabelt på långa vägar och vi måste ha en ny färdriktning i politiken för att bygga bort bostadsbristen.

Regeringen har som ambition att man ska kunna ta vilket jobb som helst, vart som helst i landet, det vill säga att bor du i Mullsjö som exempel och får ett arbete i Gislaved så ska du ta detta – är det rimligt? Kanske, om det skulle funnits någon bostad att flytta till.

 

I samma veva tar regeringen och riksdagen bort de stöd som fanns för att underlätta byggandet av hyresrätter. Det fanns ränteavdrag och inversteringsstöd – detta vill vi återinföra. För att bygga billiga, bra och miljövänliga lägenheter – med god standard och som är rubusta behövs detta stödet. Vi behöver en politik som slår fast i att bostäder är bland det viktigaste för att ett samhälle ska fungera och leva.

Utan bostäder som räcker till, så står snart näringslivet och människor stilla. Man kan inte flytta hemifrån eller få det där jobbet man ville ha – pågrund av det finns inga lägenheter. Man kan inte flytta till den där staden som jag ville bo i, för det finns inga lägenheter. Man kan inte bli helt självständig, för det finns inga lägenheter.

 

ROT-avdraget är annars en fiffig lösning på att energieffektivisera och bygga nytt – varför innefattar det inte även hyreslägenheter? Du måste äga din bostad idag för att få ut ett ROT-avdrag. Men varför gör man inte så att man, i början för att stimulera bostadsbygget, införa ett ROT-avdrag för energieffektiviseringar, för ny produktion och behövliga renoveringar även för hyresrätter – då har vi löst en stor bit av de kostnader som bostadsbolagen har idag.

Vilket gör att dessa pengar kan läggas på att bygga bostäder istället – som gör kommunerna attraktiva och växer i befolkning!

Vi behöver en politik för samhällsutveckling, för solidaritet och för rättvisa – vi behöver vänsterpolitik i helt enkelt!

 

Bostadsbristen löser sig inte genom att man lättare ska kunna hyra ut och tjäna pengar på sin bostadsrätt. Vi behöver nyproduktion, vi behöver samhällsansvar och vi behöver hyresrätter. Våra förslag är en bit på vägen, det löser inte allting – men det ger en framtidstro och hopp om att morgondagen kan vara än mycket ljusare.

 

Tom Edoff

Vänsterpartiet