Den 6 juni så firar Sverige sin nationaldag, detta eftersom Gustav Vasa utsågs till kung över Sverige och att Kalmarunionen slutligen upplöstes, år 1523.

Som många andra länder så är det ett minne av att vi blev mer självständiga som land men inte bara för det. För mig är nationaldagen en dag att fira vår demokrati, vår tolerans och vår solidaritet till andra länder.

Men de senaste åren så har rasisterna och nazisterna tagit denna dag som sin, för att bevara nationalismen och att värna om nationens intressen. Nog för att Gustav Vasa kanske inte var känd för att vara speciellt tolerant mot kyrkan t.ex. men rasist var väl lite väl att ta i att kalla honom?

Vi lever idag i en demokrati, där man får tycka som man vill, tänka som man vill och vara den man vill. Det ska vi fira på denna dag, för det är tyvärr inte en självklarhet i världen idag, för det finns fortfarande länder som lever under diktaturer och förtryck – så fira demokratin idag!

Toleransen för mångfalden och den öppenhet vi har i landet. Där vi tillsammans har byggt upp ett Sverige som vi många gånger kan vara stolta över, men också ett Sverige som vi ska vara beredda att försvara när det gäller välfärdsmodellen t.ex.

Solidaritet är nyckelordet har jag sagt många gånger. Vi skulle inte kunna vara det sammansvetsade landet vi är om det inte var så att vi tillsammans, kollektivt, tog ansvar för alla genom t.ex. skattemedel. Vi har ett socialt skyddsnät som skydda oss för sjukdom, arbetslöshet eller vad som än händer i våra liv, tyvärr håller borgarna på att förstöra dessa – men de finns kvar och det ska vi skydda med näbbar och klor!

Nej vänner, nationaldagen ska firas givetvis, men inte för att gynna rasismen eller nationalismen – utan för att främja demokratin, solidariteten och toleransen i landet. Ensam är man stark men tillsammans är vi starkare.

Solidaritet, tolerans och demokrati.

Tom Edoff
Ledamot i vänsterpartiets distriktsstyrelse