Uncategorized

Första maj – en dag för arbetaren

Runt om i landet pågår nu för fullt förberedelserna för första maj firande, även här i Jönköpings län. Första maj är en dag för arbetaren, då man får demonstrera fritt om vad man inprincip vill. Dem klassiska orden som brukar användas vid dessa tillfällen, i alla fall i vänsterpartiets tåg, är ”Solidaritet, rättvisa och jämlikhet.”

Årets första maj huvudparoll är ”Fler jobb, bättre välfärd”. Det är detta som vänsterpartiet har kämpar för enda sedan vi blev ett eget politiskt parti, men den frågan bör aktualiseras ännu mera, speciellt efter höstens och vårens uppdagande om dem privata aktörerna i den offentliga sektorn.

Varför tycker vänsterpartiet det inte ska vara någon vinst i välfärden, vad gör att vi inte vill ha privata aktörer? Det handlar egentligen inte om att vi inte vill ha privata aktörer ute på marknaden, utan tvärt om. Det är viktigt att vi ”lär av varandra” för vårt sätt kanske inte alltid är det bästa, nu menar vi inom den offentliga sektorn. Där i mot så är vi kritiska till att man tjänar pengar på den offentliga sektorn, för det finns inte i någon annan bransch där man kan tjäna så mycket pengar som inom dessa områden.

Varför är då privata företag och vinster så dåliga för den offentliga sektorn? Vi vill att våra skattepengar som är avsedda för offentliga sektorn, ska användas där efter. Dem som vill starta ett privat företag får gärna göra det, men dem pengar som ”blir över” får inte användas som vinst till aktiesparare, utan ska tveklöst gå tillbaka till verksamheten och användas där. En annan aspekt som kan vara svårt att sätta sig in i är att kommunen har det övergripande ansvaret över att lagar och regler följs, men dem privata aktörerna ”lever sitt eget liv”. Med det menar jag helt enkelt att man inte kan från politiskt håll gå in och styra verksamheten lika mycket, du kan inte säga åt verksamheten vad det är som krävs av dem, utan dem är sin egen enhet som gör sina regler. Sen självklart är det ju så att även dem måste följa lagarna, men när de gäller vinst t.ex. så är det idag inte olagligt att ta ut en vinst i ett företag som bedriver vård, vilket vi vill att det ska vara.

Det är därför viktigt att vi tillsammans kan samlas under denna paroll, bygga Sverige starkt för framtiden och en välfärd värd namnet.

Vänsterpartiet går med dem röda fanorna i toppen och vi kommer alltid att kämpa för alla människors rätt till saker, vi kommer alltid stå upp för att arbetsmarknaden är levande och att vi tillsammans bygger världen, Sverige och individen stark.

Tom Edoff – Ledamot av vänsterpartiets distriktsstyrelse

Kopiera länk