Debatt och insändare

Man ska kunna överleva på CSN – höj studiemedlet!

 

Svar till – ”Det ska löna sig att arbeta, avskaffa fribeloppet” – http://www.jnytt.se/nyhet/43872/det-ska-lona-sig-att-arbeta—avskaffa-fribeloppet

Studiemedel med en bidrags del och en lånedel, där lånedelen är ungefär 6000 kr och bidragsdelen är 2500 kr – så är CSN uppdelat idag.

Med 8500 kr i månaden så ska vi studenter kunna betala; boende, kurslitteratur, mat och ha en meningsfull fritid, detta är inte verkligheten.

Jag uppmuntrar givetvis att studenter som jag själv arbetar extra, inte bara för pengarna utan även för att få in en fot på arbetsmarknaden, men det ska inte behöva vara ett tvång för överlevnad.

Under sommaren då är skolorna stängda, i alla fall dem flesta, då måste studenter söka sig ut i arbetslivet – men vad händer då staten, landstinget, kommunerna och näringslivet sviker våra unga? Jo, man söker försörjningstöd som kostar kommunerna multum. Men svaret på detta från borgerligheten är att vi ska förstöra de ungas trygghet på arbetsmarknaden – så att arbetsgivaren kan sparka den som är under 26 hur den vill, utan förhandlingar med fack och liknande.

Det är inte avskaffandet av fribeloppet som är det primära problemet, utan att studenter ska kunna leva drägligt. Det finns ingen idag som behöver arbeta 150% på sitt arbete, för det finns en arbetstidslag i Sverige – men vi studenter ska förväntas studera 100% och gärna jobba 50% – är detta rimligt?

Jag ser gärna att studiemedlet enbart är ett bidrag från staten – för det är en investering både för individen också staten i sig – men detta tycks tyvärr vara långt borta.

Därför skulle jag vilja se en rejäl höjning av bidragsbiten för studenter. Har man råd att sänka skatten för dem som arbetar, så har man också råd att satsa på studenterna som sliter mer än man kan ana för att få ihop till sitt dagliga bröd.

Tom Edoff – Student och politiker för (v)

Kopiera länk