Debatt och insändare

Miljöpartiet – ett borgerligt stödparti?

I en intervju med Gustaf Fridolin, som är föreslagen som nytt språkrör för Miljöpartiet det gröna, så säger Fridolin att han är beredd att stödja ett förslag om att sälja ut statens bolag.

”Om regeringen hör av sig till oss så är vi beredda att samtala. Vi vill inte sitta och tjura”, säger Fridolin till nyhetsbyrån.

Miljöpartiet har tidigare hävdat att det varit bra med ett statligt ägt bolåneföretag som gett möjlighet att påverka bolånemarknaden. Men bolagets agerande har lett till att partiet nu ifrågasätter den funktionen.

”Man kan diskutera SBAB:s lugnande effekt”, säger Fridolin till Reuters.

Miljöpartiet vill också diskutera framtiden för Vattenfall med regeringen.

”Vi skulle vilja använda Vattenfall till den nya energiomställningen”, säger Fridolin som inte utesluter en försäljning av vissa delar av bolaget.

Miljöpartiet har tidigare också sagt nej till en försäljning av Telia Sonera eftersom man anser att Telia Soneras nät ska stanna i statlig ägo. Men partiet är berett att diskutera framtiden för Telia Sonera med det förbehållet.

Vänsterpartiet ställer sig kritiska till att sälja ut statliga bolagen. Miljöpartiet har ju tidigare ställt sig kritiska till försäljning av t.ex. telia soneras nät – men är Miljöpartiet på väg att bli ett borgerligt stöd parti?

Källa: http://di.se/Default.aspx?pid=235997__ArticlePageProvider&epslanguage=sv

Kopiera länk